Poutine au dessert
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Poutine au dessert

Poutine au dessert

2 portions | avec frites de patates douces, pacanes confites et sauce à la crème d'érable

La poutine dessert a définitivement sa place. Notre version de ce plat québécois classique comprend des frites de patates douces, des guimauves grillées et une sauce à la crème d'érable qui est vraiment la pièce de résistance. La garniture de pacanes confites ajoute un peu de croquant!

Ingrédients : Patate douce • Sirop d'érable • Crème 35% (crème, lait, dextrose, gel de cellulose, carraghénane, mono et diglycérides, gomme de cellulose, polysorbate 80, citrate de sodium, phosphate disodique) (lait) • Guimauves (sucres (sirop de maïs, sucre, dextrose), amidon de maïs modifié, gélatine, eau, arômes naturels et artificiels, pyrophosphate tétrasodique) • Pacanes • Cassonade (sucre de canne, mélasse).

Allergènes:
Pacanes
Lait

Produit dans une installation qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation35 minutes
Temps de cuisson10 minutes
DifficultéFacile

Ingrédients

quantité par portion

4 pièce(s)

Patate douce

28 g

Mini guimauves

(Peut contenir Oeuf, Moutarde, Poisson, Lait, Sésame, Blé, Sulfites, Crustacés, Arachides, Soya, Noix)

28 g

Pacanes

(Contient Pacanes Peut contenir Moutarde, Arachides, Soya, Sulfites, Oeuf, Gluten, Lait)

2 cs

Cassonade

(Peut contenir Moutarde, Soya, Oeuf, Poisson, Blé, Noix, Arachides, Sulfites, Crustacés, Sésame, Lait)

4 cs

Sirop d'érable

56 ml

Crème

(Contient Lait)

Pas inclus dans votre livraison

1 cs

Beurre*

(Contient Lait)

0.13 cc

Sel*

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Informations nutritionnelles

Énergie (kcal)760 kcal
Graisses17 g
dont saturés11 g
Glucides127 g
dont sucres69 g
Fibres11 g
Protéines8 g
Cholestérol50 mg
Sel350 mg
Gras Trans0.5 g
Potassium1250 mg
Calcium150 mg
Fer2.5 mg

Ustensiles

Papier sulfurisé
Plaque de cuisson
Cuillères à mesurer
Petite poêle antiadhésive
Petit bol
Petite casserole

Instructions

Prep and roast sweet potatoes
1
  • Before starting, preheat the oven to 450ºF.
  • Wash and dry all produce.
  • Peel, then cut sweet potatoes into 1/2-inch wedges.
  • To a parchment-lined baking sheet, add sweet potatoes and 1 tbsp oil. Season generously with salt, then toss to coat.
  • Roast in the middle of the oven for 16-18 min, stirring halfway through, until tender and golden. 
Make candied pecans
2
  • Meanwhile, heat a small non-stick pan over medium heat. While the pan heats, line a plate with parchment paper and measure 1 tbsp water into a small bowl. Set aside.
  • When the pan is hot, add pecans. Toast for 3-4 min, stirring often, until lightly golden. (TIP: Keep your eye on pecans so they don't burn!) Add brown sugar and measured water. Season with salt. Cook for 30 sec-1 min, stirring often, until sugar melts and a caramel-like glaze coats pecans. Transfer pecans and glaze to prepared plate. Set aside to cool.
Make maple cream sauce
3
  • To a small pot, add maple syrup, cream and 1 tbsp butter. Season with salt. Bring the mixture to a boil over medium-high heat, stirring constantly. 
  • Once boiling, reduce heat to medium and continue to cook for 4-5 min, stirring occasionally, until mixture has thickened. 
  • Remove from heat, then cover and set aside to keep warm.
Finish and serve
4
  • Preheat broiler to high.
  • Transfer sweet potatoes to an 8x8-inch baking dish, then scatter marshmallows over top. 
  • Broil in the middle of the oven for 1-2 min, until marshmallows are deep golden. (TIP: Keep an eye on marshmallows so they don't burn!)
  • Divide marshmallow-topped sweet potatoes between shallow bowls. Top with candied pecans, then spoon maple cream sauce over top.