Tarte aux truffes de chocolat
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Tarte aux truffes de chocolat

Tarte aux truffes de chocolat

4 portions | avec une croûte sablée au cacao

Simple mais décadente, cette tarte aux truffes au chocolat a tout pour plaire avec sa croûte sablée au cacao une garniture doux et crémeuse Un soupçon de poudre de cacao et une cuillerée de crème fouettée ajoutent un petit coup de pouce.

Ingrédients : Crème 35% (crème, lait, dextrose, gel de cellulose, carraghénane, mono et diglycérides, gomme de cellulose, polysorbate 80, citrate de sodium, phosphate disodique) (lait) • Farine tout usage (blé) • Pépites de chocolat mi-amer (sucre, chocolat non sucré, beurre de cacao, lécithine de soya, extrait naturel de vanille) (soya) • Cassonade (sucre de canne, mélasse) • Œuf de catégorie A • Cacao en poudre • Miel.

Allergènes:
Blé
Soya
Oeuf
Lait

Produit dans une installation qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation2 heures
Temps de cuisson15 minutes
DifficultéFacile

Ingrédients

quantité par portion

1.5 tasse(s)

Farine tout usage

(Contient Blé Peut contenir Crustacés, Oeuf, Poisson, Gluten, Lait, Moutarde, Noix, Arachides, Sésame, Soya, Sulfites)

¼ tasse(s)

Cacao en poudre

(Peut contenir Soya, Poisson, Sésame, Noix, Arachides, Moutarde, Lait, Oeuf, Blé, Crustacés, Sulfites)

½ tasse(s)

Cassonade

(Peut contenir Moutarde, Soya, Oeuf, Poisson, Blé, Noix, Arachides, Sulfites, Crustacés, Sésame, Lait)

1 tasse(s)

Pépites de chocolat mi-amer

(Contient Soya Peut contenir Lait, Poisson, Sulfites, Crustacés, Oeuf, Noix, Arachides, Blé, Sésame, Moutarde)

1 pièce(s)

Œuf

(Contient Oeuf)

237 ml

Crème

(Contient Lait)

1 pièce(s)

Miel

Pas inclus dans votre livraison

6 cs

Beurre*

(Contient Lait)

½ cc

Sel*

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Informations nutritionnelles

Énergie (kcal)860 kcal
Graisses52 g
dont saturés31 g
Glucides94 g
dont sucres53 g
Fibres7 g
Protéines12 g
Cholestérol165 mg
Sel340 mg
Gras Trans1.5 g
Potassium450 mg
Calcium100 mg
Fer9 mg

Ustensiles

Plaque de cuisson
Grand bol
Petit bol
Cuillères à mesurer
Petite casserole
Bol à mélanger, moyen
Spatule

Instructions

Make cocoa pastry crust
1
  • Before starting, preheat the oven to 350ºF. Gather all required baking tools.
  • Melt 6 tbsp butter in a small, microwave-safe bowl or in a small pan over low heat. 
  • Meanwhile, whisk together 1 measured cup plus 2 tbsp flour, 3 tbsp cocoa powder, 4 tbsp brown sugar and 1/4 tsp salt in a large bowl.
  • Add melted butter, then stir to combine until mixture is crumbly but holds together when squeezed.
  • Transfer dough to a 9-inch pie dish or tart pan. Pat dough into the bottom of the dish and about 1/2-inch up the sides. (TIP: Use a flat-bottomed measuring cup or glass to help smooth down the bottom.)
  • Place dish on an unlined baking sheet. Prick pastry crust all over bottom and sides with a fork.
Bake crust and start filling
2
  • Bake in the middle of the oven for 18-20 min, until no longer shiny and dry to the touch.
  • Remove crust from the oven and set aside to cool slightly.
  • Meanwhile, add chocolate chips to a medium bowl.
  • Add half the cream to a small saucepan. Bring to a simmer over medium-high. Immediately pour cream over chocolate chips and let stand for 1 min. 
  • Whisk carefully until smooth. Whisk in 3 tbsp brown sugar, honey, egg and 1/4 tsp salt unti smooth.
Finish tart
3
  • Scrape chocolate mixture into crust, then spread evenly using the back of a spoon or spatula. 
  • Bake in the middle of the oven for 15-22 minutes, until the edges are set with a slight wobble in the centre. 
  • Remove dish from the oven and place in the fridge for 2 hours, until fully cooled.
  • TIP: The tart can be made the night before to be enjoyed the next day!
Finish and serve
4
  • Before serving, add remaining cream to a large bowl. Beat using an electric hand mixer for 1-3 min, until stiff peaks form. 
  • Dust surface of the tart with remaining cocoa powder, then cut into desired number of slices.
  • Dollop whipped cream over top.