Packed with chicken, veggies and tasty grains, this salad is a refreshing complement to the satisfying squeak and salty, creamy taste of halloumi cheese. Add in a sweet and savoury fig dressing, and you're set to go with this simple and delicious Mediterranean-inspired dish!
The quantities provided above are averages only.
Produced in a facility that processes milk, sesame, eggs, fish, shellfish, crustaceans, mustard, tree nuts, peanuts, wheat, soybean and sulphites.
200 g
Halloumi Cheese
(Contains Milk)
56 g
Red Onion
160 g
Sweet Bell Pepper
½ cup
Farro
(Contains Wheat)
28 g
Almonds, sliced
(Contains Almonds)
2 tbsp
Fig Spread
1 tbsp
Balsamic Vinegar
(Contains Sulphites)
1 unit
Vegetable Broth Concentrate
113 g
Baby Spinach
7 g
Thyme
1.5 tsp
Dijon Mustard
(Contains Mustard)
2 unit
Chicken Breasts
3 tbsp
Oil*
0.13 tsp
Salt*
0.13 tsp
Pepper*
Before starting, wash and dry all produce. Add farro, broth concentrate and 3 cups water (dbl for 4 ppl) to a medium pot. Bring to a boil over high heat. Once boiling, reduce heat to medium-low. Cook uncovered until farro is tender, 14-16 min. Meanwhile, pat dry with paper towels. Season with salt and pepper. Heat a large non-stick pan over medium heat. When hot, add 1 tbsp oil (dbl for 4 ppl), then chicken. Pan fry on one side until golden, 6-7 min. Flip, then cover and continue cooking, until cooked through, 6-7 min.**When farro is done, drain and set aside.
Entre-temps, détacher des branches 1 c. à soupe de feuilles de thym (doubler la qté pour 4 pers.). Peler l’oignon, puis couper la moitié (l’oignon entier pour 4 pers.) en morceaux de 1,25 cm (1⁄2 po). Évider, puis couper le poivron en morceaux de 1,25 cm (1⁄2 po). Couper l’haloumi en tranches de 0,5 cm (1⁄4po). Rincer l’haloumi à l’eau froide, puis le sécher avec un essuie-tout. (CONSEIL : Suivre cette étape pour réduire la salinité du fromage.)
Chauffer une grande poêle antiadhésive à feu moyen. Ajouter les amandes à la poêle sèche. Griller de 4 à 5 min, en remuant souvent, jusqu’à ce que les amandes soient dorées. (CONSEIL : Surveiller les amandes pour ne pas les brûler!) Transférer dans une assiette. Ajouter l’haloumi dans la même poêle. (REMARQUE : Ne pas surcharger la poêle. Cuire en 2 étapes pour 4 pers.) Poêler de 1 à 3 min par côté, jusqu’à ce que l’haloumi soit doré. Réserver dans l’assiette contenant les amandes.
Dans la même poêle, ajouter 1 c. à soupe d’huile (doubler la qté pour 4 pers.), puis les oignons, les poivrons et le thym. Cuire de 4 à 5 min, en remuant à l’occasion, jusqu’à ce que les poivrons soient légèrement croquants.
Entre-temps, fouetter dans un grand bol la moutarde, le vinaigre, 1 c. à soupe de tartinade de figues et 2 c. à soupe d’huile (doubler les qtés pour 4 pers.). Ajouter le farro, les légumes, les épinards et la moitié des amandes. Saler et poivrer. Remuer pour enrober.
Thinly slice chicken. Divide farro salad between plates. Top with halloumi and chicken. Sprinkle with remaining almonds. Spoon remaining fig spread over top, if desired.