Gâteau au citron et à l'huile d'olive
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Gâteau au citron et à l'huile d'olive

Gâteau au citron et à l'huile d'olive

4 portions | avec glaçage au fromage à la crème

Ce gâteau au citron et à l'huile d'olive est tendre et moelleux et se distingue par sa saveur citronnée éclatante. Une généreuse quantité de glaçage au fromage à la crème rend chaque bouchée parfaite!

Allergènes:
Lait
Blé
Oeuf

Produit dans une installation qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation2 heures
Temps de cuisson10 minutes
DifficultéIntermédiaire

Ingrédients

quantité par portion

400 g

Mélange à pâtisserie vanille

(Contient Lait, Blé)

2 pièce(s)

Œuf

(Contient Oeuf)

1 pièce(s)

Citron

1 tasse(s)

Sucre à glacer

2 pièce(s)

Fromage à la crème

(Contient Lait)

Pas inclus dans votre livraison

⅔ tasse(s)

Huile*

4.66 cs

Beurre*

(Contient Lait)

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Informations nutritionnelles

Énergie (kcal)1050 kcal
Graisses61 g
dont saturés18 g
Glucides121 g
dont sucres83 g
Fibres2 g
Protéines9 g
Cholestérol150 mg
Sel1050 mg
Gras Trans1 g
Potassium175 mg
Calcium150 mg
Fer2.5 mg

Ustensiles

Papier sulfurisé
Zesteur
Grand bol
Fouet
Cuillères à mesurer
Verre doseur
Pinceau à pâtisserie en silicone
Petit bol

Instructions

Prep and make cake batter
1
  • Grease the base of an 8 or 9-inch round cake pan with 2 tsp softened butter, then line with parchment paper. (NOTE: If you don't have a round cake pan, use a square 8x8 baking dish instead)
  • Zest, then juice lemon.
  • Add eggs, lemon zest, 1/2 cup olive oil and 2/3 cup water to a large bowl, then whisk to combine. Add Vanilla Baking Mix, then whisk until smooth.
  • Transfer cake batter to the prepared cake pan.
Bake cake and cool
2
  • Bake in the middle of the oven until light golden brown and a toothpick inserted into the middle comes out clean, 25-35 mins.
  • Meanwhile, add 1 1/2 tbsp olive oil and 1 tbsp lemon juice to a small bowl, then whisk to combine.
  • When cake is done, transfer pan to a wire rack to cool for 15 mins. Run a sharp knife around the edges of the pan, then quickly invert cake onto a wire rack. Carefully flip the cake domed-side up.
  • Using a fork, poke holes all over the surface of cake, then brush olive oil mixture all over the top.
  • Allow cake to cool completely, 30 min.
Make frosting
3
  • Add icing sugar and remaining softened butter to a large bowl, then beat using an electric hand mixer or wooden spoon until combined, 1-2 min.
  • Slowly add cream cheese and beat until smooth, light and fluffy, 1-2 min. Add 1 tbsp lemon juice and beat to combine.
Finish and serve
4
  • When cake has fully cooled, spread tangy cream cheese frosting over top.
  • Cut lemon and olive oil cake into desired number of slices.