Gâteau marbré à la crème sure
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Gâteau marbré à la crème sure

Gâteau marbré à la crème sure

4 portions | avec garniture de streusel au cacao

Vous n'arrivez pas à choisir entre le chocolat et la vanille? Avec ce dessert, vous n'aurez pas à le faire! Ce gâteau marbré à la crème sure combine le meilleur des deux types de gâteaux et est recouvert d'un délicieux streusel au cacao pour une touche de croquant.

Ingrédients : Farine tout usage (blé) • Sucre blanc • Œuf de catégorie A • Crème sure (substances laitières, substances laitières modifiées, amidon de maïs modifié, phosphate de sodium, citrate de sodium, carraghénane, gomme de caroube, gomme guar, enzyme microbienne, culture bactérienne) (lait) • Cacao en poudre • Cassonade (sucre de canne, mélasse) • Poudre à pâte • Bicarbonate de soude • Café instantané.

Allergènes:
Blé
Lait
Oeuf

Produit dans une installation qui traite le lait, le sésame, les œufs, le poisson, les crustacés, les moutardes, les noix, les arachides, le blé, le soja et les sulfites.

Durée de préparation1 heure 15 minutes
Temps de cuisson15 minutes
DifficultéFacile

Ingrédients

quantité par portion

2.25 tasse(s)

Farine tout usage

(Contient Blé Peut contenir Crustacés, Oeuf, Poisson, Gluten, Lait, Moutarde, Noix, Arachides, Sésame, Soya, Sulfites)

2 pièce(s)

Crème sure

(Contient Lait)

2 pièce(s)

Œuf

(Contient Oeuf)

½ tasse(s)

Cacao en poudre

(Peut contenir Soya, Poisson, Sésame, Noix, Arachides, Moutarde, Lait, Oeuf, Blé, Crustacés, Sulfites)

1 tasse(s)

Sucre blanc

(Peut contenir Sulfites, Lait, Noix, Blé, Oeuf, Soya, Arachides, Crustacés, Poisson, Moutarde, Sésame)

4 cs

Cassonade

(Peut contenir Moutarde, Soya, Oeuf, Poisson, Blé, Noix, Arachides, Sulfites, Crustacés, Sésame, Lait)

1.7 g

Espresso en poudre

4 g

Poudre à pâte

(Peut contenir Moutarde, Arachides, Crustacés, Noix, Sulfites, Blé, Oeuf, Sésame, Soya, Lait, Poisson, Triticale)

3.96 g

Bicarbonate de soude

(Peut contenir Arachides, Moutarde, Sésame, Crustacés, Sulfites, Soya, Oeuf, Blé, Poisson, Triticale, Noix, Lait)

Pas inclus dans votre livraison

9 cs

Beurre*

(Contient Lait)

4 cs

Huile*

½ cc

Sel*

5 cs

Lait*

(Contient Lait)

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Informations nutritionnelles

Énergie (kcal)960 kcal
Graisses49 g
dont saturés23 g
Glucides121 g
dont sucres64 g
Fibres7 g
Protéines16 g
Cholestérol180 mg
Sel790 mg
Gras Trans1.5 g
Potassium450 mg
Calcium150 mg
Fer9 mg

Ustensiles

Grand bol
Fouet
Bol à mélanger, moyen
Cuillères à mesurer
Verre doseur

Instructions

Make topping and start batter
1
  • Combine 4 tbsp cocoa powder, 4 tbsp flour, brown sugar and 1/4 tsp salt in a medium bowl. Add 4 tbsp softened butter, then, using your fingertips, squeeze and press to mix dry ingredients with butter together until small clumps form. Set aside in the fridge.
  • Meanwhile, to a large bowl, add 2 cups flour, baking powder, 1 tsp baking soda and 1/2 tsp salt. Whisk to combine.
Finish batter
2
  • In another large bowl, add remaining softened butter, 4 tbsp oil and white sugar. Beat using an electric hand mixer for 2-3 min, until mixture is pale and fluffy. 
  • Beat in eggs, sour cream and 3 tbsp milk until combined.
  • Slowly beat flour mixture into the bowl with the sugar mixture until combined.
  • Scrape half of the loaf batter into a separate medium bowl. Add remaining cocoa powder, espresso powder and 2 tbsp milk, then stir with a spatula until combined.
Assemble loaf and bake
3
  • Using two spoons, dollop alternating spoonfuls of chocolate batter and plain batter into the base of the prepared loaf pan. (TIP: Do not spread out the batter yet!)
  • Gently swirl the batters together using a knife.
  • Sprinkle cocoa streusel over top.
  • Bake in the middle of then oven for 50-55 minutes until a toothpick inserted into the centre comes out clean. 
  • Transfer baking pan to a wire rack and allow loaf cake to cool for 10 minutes before gently tugging on the parchment paper to help remove the cake.
Finish and serve
4
  • Allow sour cream loaf cake to cool to room temperature before cutting into desired number of slices. (TIP: Place loaf cake in the fridge to help speed up the cooling process!)